Kedi mama değiştirme kedilerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilir. Kedilerin beslenmesi doğdukları andan, yetişkin olana ve yaşlılığa kadar farklı diyetlerin gerçekleştirilmesini gerektirir. Hasta kedilerin ve hamile kedilerin de özel diyetlere ihtiyacı olur. Bu nedenle kedi sahipleri bazı dönemlerde kedileri için diyet değişikliği ve mama değişikliği yapmalıdır.
Kedi mama değiştirmek kedilerin ihtiyacı olan besinleri doğru bir şekilde karşılayabilmek için gerçekleştirilmelidir. Örneğin yavru kediler, yetişkin kedilere kıyasla çok daha fazla protein içerikli beslenmelidir. Bu nedenle yavru kedilerin mamaları düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli mama formülünden oluşur. Yetişkin kedilerde ve yaşlı kedilerde ise fazla protein karaciğer ve böbreklere zarar verebilir. Bu nedenle kedilerin bulundukları döneme uygun olarak beslenmeleri gerekir.
Kedi mamaları her yaştan ve her durumda kedi için farklı seçeneklere sahip olur. İhtiyacınız olan kedi maması hangisi bilmiyorsanız veteriner hekiminize danışmanız gerekebilir. Veteriner hekiminiz kedinizin rutin kontrollerinde mama değişimini önerebilir. Bu durumun farklı sebepleri olabilir. Fazla kilolara sahip bir kedinin ilerleyen zamanlarda obezite ve obeziteye bağlı sağlık problemleri yaşamaması için mamasının ve diyetinin değiştirilmesi gerekir.
Kedi maması değiştirmek kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Evinizde birden çok kedi varsa bu kedilerin yaş grupları farklıysa beslenmelerini özenle gerçekleştirmelisiniz. Yavru kedi maması içeriğindeki yüksek protein, yağ ve karbonhidrat yaşlı kediler için sağlık problemleri oluşturur.
Kedilerde mama değişiklikleri gıda içeriğine karşı bir hassasiyet oluşması durumunda da gerçekleşebilir. Bazı mama içerikleri kedinizde sindirim sorunları, nefes alma problemleri ve deri hastalıklarına yol açabilir. Bunun nedeni de kedinizde bir gıda hassasiyeti olma olasılığıdır. Kedi mamalarındaki bazı içerikler / bileşenler kedi vücudunda farklı tepkilere yol açabilir. Bu durum yaşandığında veteriner hekiminiz kedinizin hangi bileşene karşı hassasiyeti olduğunu saptayacak ve yeni bir diyet düzenleyecektir.
Kedi maması sürekli değiştirmek önerilen bir durum değildir. Fakat kedinizde gıda hassasiyeti varsa farklı protein kaynaklarına yönelmeniz gerekebilir. Kedilerdeki çoğu gıda hassasiyeti protein çeşitlerinden kaynaklanır. Örneğin balığa karşı hassasiyet geliştiren bir kedide farklı bir protein tabanına ihtiyaç duyulur. Bu durumda tavuk ya da kuzu gibi farklı protein çeşitlerine yönelmek gerekir.
Yavru kedi maması değiştirmek için piyasadaki en kaliteli ve dengeli mamalardan yana seçim yapmanız uzun vadede faydalı olacaktır. Yavru kediler büyüme çağlarında ne kadar iyi beslenirlerse ilerleyen zamanlarda o kadar sağlıklı olurlar ve bağışıklık sistemi türlü hastalıklara karşı güçlü bir kale haline gelir. Kedilerin dengeli, kaliteli ve düzenli beslenmesi uzun yıllar sağlıklı yaşayabilmesi için çok önemlidir.
Kedi maması değiştirirken dikkat edilecekler her kedi sahibinin uyması gereken kurallardan oluşur. Kedi mamalarını değiştirirken öylesine bir değişiklik yapmamak gerekir. Bir mama değişikliği yapılacaksa eğer bunun bir sebebi olmalıdır. Her zaman aldığınız kedi maması yerine alınan diğer mama kedinizin beslenmesinde düzensizlik yaratacaktır. Kedilerde mama değişikliği yapılacaksa eğer uygun olan diğer diyete geçiş için kedi sahiplerinin bunu aşamalı olarak gerçekleştirmesi gerekir.
Kedi maması değiştirirken önemli noktalar uyulmadığı taktirde kedilerde sindirim, mide ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Kedilerde ani mama değişiklikleri kedilerin sindirim sistemini yorar ve dışkılarını sıvı bir şekilde yapmalarına yol açar. Kedi maması değişikliğinde nasıl bir yol izleyeceğinizi ve ne çeşit bir mama tercih edeceğinizi bilmiyorsanız eğer veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
Kedi maması değişikliklerinde kedinizde ani değişimler gözlemlerseniz gecikmeden önlem almalısınız. Mama değişikliklerinde çoğu zaman dışkı problemleri ortaya çıkar ancak kusma meydana geldiğinde kedinizde başka bir sağlık problemi oluşabileceğinizden kedinizi yakından izlemeli ve diğer semptomları gözlemlemelisiniz.
Kedi maması nasıl değiştirilir bunun en iyi ve en sağlıklı yolu aşamalı olarak yeni mamaya geçmektir. Kedi maması değişikliklerinde kedinizin her zamanki öğününe yeni diyetinden mamayı az miktarda eklemelisiniz. İlerleyen günlerde yeni diyet mamasının oranını aşamalı olarak arttırın. Kedi mamalarının değişimleri aşamalı olarak 5-10 gün içerisinde gerçekleşmelidir. Kedinizin durumuna göre bu süreci yavaşlatmanız gerekebilir.
Kedi maması değişim sürecinde kedinize başka bir besin vermekten kaçınmalısınız. Farklı besinler sindirim sistemini yoracağı için ve yeni mamaya alışma konusunda problem yaratabileceği için ek besinler kullanmanız önerilmez. Mama değişikliği döneminde kediniz sadece su ve mama ile beslenmelidir. Kediler yeni diyete geçerken en az altı hafta bu şekilde beslenmelidir.
Kediniz için uygun görülen yeni diyet ve mama seçiminin işe yarayıp yaramadığını anlamak için 12 hafta kadar bir süreye ihtiyaç duyulabilir. Bu süre içinde kedinizde farklı durumlar ve semptomlar gelişirse veteriner hekiminize danışmanız gerekir.
Aşamalı kedi maması değişimi için uzmanlar yedi günlük bir mama geçiş programı önermektedir. Programa göre mama geçişini şu şekilde uygulayabilirsiniz:
Mama geçişi esnasında yedinci gün tamamlanmadan kedi dışkısında anormal bir sıvılaşma gözlemlenirse eğer programı yavaşlatmanız gerekebilir. Bu tür durumlarda aynı oranı kedinizin dışkısı düzelene kadar devam ettirilir. Dışkı normal gözükünce aşamalı arttırmaya devam edebilirsiniz.
Kedi mamasının değişikliği zorunluğu olduğu durumlar veteriner hekiminiz tarafından bir muayene sonucunda tespit edilir. Kedinizin diyetinin değiştirilmesi gerektiğini düşünen veteriner hekiminiz ek testlere de ihtiyaç duyabilir. Kedilerde mama değişikliğine başvurulduğu zaman kedi sahibinin bu süreci çok iyi yönetmesi gerekir. Mama değişikliği süreci boyunca kedinin başka bir besinle beslenmemesi gerekir. Kedi sahipleri bu süreçte kedilerine ek besinler vermemelidir. Kedi maması değişimlerinin zorunlu olduğu durumlar sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Kedinizin rahatsızlığı tespit edildikten sonra veteriner hekiminiz uygun bir diyet programına uymanızı isteyecektir. Mama değişikliklerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için kedi mamasının her daim taze olması ve mama kaplarının her gün temizlenmesi gerekir.
Piyasada kediler için geliştirilmiş farklı özellikte mama formülleri mevcuttur. Bu mamalar tüy yumağı önleyici, tüy yumağı kontrolü, tüy yumağı dışa atımı gibi farklı özelliklere sahip mamalardır. Kediler bazı durumlarda özel diyet programlarına uygun olarak beslenmelidir. Kısır kediler için kısırlaştırılmış kediler için özel olarak formülize edilen kedi mamaları kullanılmalıdır. Hamile ve yavru kediler için protein yönünden zengin mamalar, yaşlı kediler için eklem sertliğini önlemek için glukozamin ve kondroitin gibi içeriklere sahip mama kullanmanız gerekebilir.
Kedilerde mama değişikliği sürecinde veteriner hekiminizin önerdiği şekilde kedinizin diyetine uymalısınız. Dengeli ve düzenli beslenen kediler uzun yıllar sağlıklı yaşar. Ancak doğru mama seçimi yapılmazsa eğer ve mama değişim süreçleri yanlış bir şekilde yönetilirse kedilerde birçok sindirim problemi ve gıda hassasiyeti gibi sorunlar ortaya çıkabilir.